Патологічний стан нирок, зване «нирковою недостатністю», полягає в тому, що нирки втрачають здатність повноцінно справлятися з завданням утворення і виділення з організму сечі. При порушенні цієї життєво важливої функції нирок в організмі хворого складаються умови для накопичення шлаків, а також диспропорції у вмісті води, солей, білків та інших речовин.
Дієта при нирковій недостатності дозволяє частково компенсувати порушення обміну речовин у пацієнта і гальмувати розвиток захворювання.
Спеціальне харчування при нирковій недостатності в хронічній формі є питанням довічним. Однак лікар, який займається лікуванням, вносить корективи до складу продуктів залежно від контрольних аналізів та динаміки показників стану пацієнта.
Основні принципи формування меню при нирковій недостатності:
Заборонені продукти: бульйони, крім овочевих; сосиски; ковбаса; солоні сорти сиру; копченості; щавель; шпинат; кольорова капуста; консерви.
Корисні продукти: хліб без вмісту білка і солі; каші, особливо — рисова; фрукти, овочі, ягоди у свіжому та обробленому вигляді; страви, які містять крохмаль; мед.