Дієта при нирковій недостатності

Патологічний стан нирок, зване «нирковою недостатністю», полягає в тому, що нирки втрачають здатність повноцінно справлятися з завданням утворення і виділення з організму сечі. При порушенні цієї життєво важливої функції нирок в організмі хворого складаються умови для накопичення шлаків, а також диспропорції у вмісті води, солей, білків та інших речовин.

Дієта при нирковій недостатності дозволяє частково компенсувати порушення обміну речовин у пацієнта і гальмувати розвиток захворювання.

Спеціальне харчування при нирковій недостатності в хронічній формі є питанням довічним. Однак лікар, який займається лікуванням, вносить корективи до складу продуктів залежно від контрольних аналізів та динаміки показників стану пацієнта.

Харчування, яке рекомендується при нирковій недостатності

Основні принципи формування меню при нирковій недостатності:

  • склад білків, солі та рідини в раціоні пацієнта повинні контролюватися лікарем в залежності від протікання хвороби;
  • їжа повинна бути калорійною за рахунок достатньої кількості жирів (виключаючи тугоплавкі) і вуглеводів;
  • м’ясо птиці, кролика, пісну телятину та рибу відварюють (бульйон до їжі не входить);
  • супи готують на овочевих більйонах, використовуючи крупи;
  • раціон пацієнта повинен містити достатню кількість вітамінів;
  • дуже важливо, щоб дієтичні страви були до смаку пацієнту і пробуджували апетит, оскільки з апетитом при нирковій недостатності бувають проблеми.

Заборонені продукти: бульйони, крім овочевих; сосиски; ковбаса; солоні сорти сиру; копченості; щавель; шпинат; кольорова капуста; консерви.

Корисні продукти: хліб без вмісту білка і солі; каші, особливо — рисова; фрукти, овочі, ягоди у свіжому та обробленому вигляді; страви, які містять крохмаль; мед.